Lifestyle

Prezantimi i ronna ronto quetta edhe qucto njesite me te reja te matjes

Kater parashtesa te reja jane shtuar ne sistemin metrik per te ndihmuar ne matjen e gjerave me te medha dhe me te vogla ne univers. (Kredi i imazhit: Shutterstock)

(hapet ne skeden e re)

Per here te pare ne me shume se tre dekada, zyrtaret kane caktuar prefikse krejt te reja qe mund te aplikohen per njesite matese brenda sistemit metrik. Kater parashtesa te reja – ronna, ronto, quetta dhe qucto – do t’i lejojne shkencetaret te percaktojne sasine e gjerave me te medha dhe me te vogla ne universet.

Prefikset e reja u votuan nga shkencetaret ne mbledhjen e 27-te te Konferenca e Pergjithshme per Peshat dhe Masat (GCWM) (hapet ne skeden e re), e cila u mbajt nga 15 deri me 18 nentor ne Pallatin e Versajes prane Parisit ne France. Termat e rinj jane pjese e Sistemit Nderkombetar te Njesive, i njohur gjithashtu si sistemi metrik, i cili eshte sistemi kryesor i matjes per cdo vend ne bote, pervec Mianmarit, Liberise dhe SHBA-se, te cilet te gjithe perdorin kryesisht sistemin perandorak te matjes. sipas CIA (hapet ne skeden e re).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button