Lifestyle

Grate e lirshme Nadia Sawalha shperthen ne lot pas detajimit te diagnozes se ADHD

Nadia Sawalha e grave te lirshme shperthen ne lot pas detajimit te diagnozes se ADHD-se, e cila ka cuar ne te ngrenit kompulsiv dhe te kete vetevleresim te ulet

Nadia Sawalha shpertheu ne lot ne “Loose Women” te se enjtes kur zbuloi se ishte diagnostikuar me crregullim te hiperaktivitetit te deficitit te vemendjes (ADHD).

ADHD eshte nje gjendje e shendetit mendor me simptoma qe perfshijne probleme me fokusimin, hiperaktivitetin dhe sjelljen impulsive.

Nadia, 58, shpertheu ne lot pasi shikuesve iu shfaq nje video e udhetimit te saj ADHD ne emision.

Kohë e vështirë: Nadia Sawalha e femrave të lirshme u shpërtheu në lot pasi detajoi diagnozën e saj të ADHD në emisionin të enjten, gjë që ka çuar në të ngrënit kompulsiv dhe të pasur vetëvlerësim të ulët

Kohe e veshtire: Nadia Sawalha e femrave te lirshme u shpertheu ne lot pasi detajoi diagnozen e saj te ADHD ne emisionin te enjten, gje qe ka cuar ne te ngrenit kompulsiv dhe te pasur vetevleresim te ulet

Duke folur per vleresimin e saj, ajo tha: “Ka kaq shume gjera ne jeten time per te cilat dua t’i fal vetes pas diagnozes.

“Nese e gervishtni siperfaqen, ka vetebesim te ulet, por une bej nje pune te mrekullueshme per ta mbajtur veten lart. Dicka me te cilen kam shume veshtiresi eshte te mos nget makinen.

“Ngrenia e detyruar eshte nje pjese e madhe e ADHD, ju keni nje personalitet te varur. Njerezit me ADHA kane nje jete me te shkurter.’

Ajo tha: “Ngrënia e detyruar është një pjesë e madhe e ADHD, ju keni një personalitet të varur.  Njerëzit me ADHA kanë një jetë më të shkurtër

Ajo tha: “Ngrenia e detyruar eshte nje pjese e madhe e ADHD, ju keni nje personalitet te varur. Njerezit me ADHA kane nje jete me te shkurter

Por Nadia tha se eshte e lumtur qe tani po merr ndihmen e duhur dhe tha: “Kam filluar mjekimin dhe po ndihem shume me mire tani.”

Fjalet e saj vijne pasi Christine McGuinness u hap ne lidhje me diagnozen e saj te ADHD-se, te cilen e mori vetem disa muaj pasi zbuloi se ishte ‘spektri i larte’ per autizmin.

34-vjecarja, e cila eshte e ndare nga bashkeshorti i saj komediani, Paddy McGuinness, 48 ​​vjec, tha se ajo e gjeti diagnozen e saj cliruese pasi e kishte vendosur ate ne rrugen per te kuptuar me mire veten.

Marrja e asaj që i nevojitet: Por Nadia tha se është e lumtur që tani po merr ndihmën e duhur dhe tha: 'Kam filluar mjekimin dhe po ndihem shumë më mirë tani'

Marrja e asaj qe i nevojitet: Por Nadia tha se eshte e lumtur qe tani po merr ndihmen e duhur dhe tha: ‘Kam filluar mjekimin dhe po ndihem shume me mire tani’

Ajo i tha Daily Star Sunday ne ate kohe: “Tani jam diagnostikuar me ADHD, autizem dhe dispraksi.

‘Njohuria eshte celesi. Nese e dini situaten, mund ta perballoni ate. Pra, marrja e nje diagnoze me ka hapur vertet jeten.

“Me eshte dhene shume me teper mundesi per te kuptuar pse isha ashtu sic isha.”

Tre femijet e Christine, binjaket Penelope dhe Leo, tete, dhe Felicity pesevjecare, te gjithe jane diagnostikuar me autizem.

Shëndeti: Christine McGuinness, 34 vjeç, gjithashtu është diagnostikuar me çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes vetëm disa muaj pasi zbuloi se ishte "lart spektrit" për autizmin

Shendeti: Christine McGuinness, 34 vjec, gjithashtu eshte diagnostikuar me crregullim te hiperaktivitetit te deficitit te vemendjes vetem disa muaj pasi ajo zbuloi se ishte “e larte e spektrit” per autizmin.

Familja: Tre fëmijët e Christine, binjakët Penelope dhe Leo, tetë, dhe Felicity pesëvjeçare, të gjithë janë diagnostikuar me autizëm dhe Christine zbuloi se ajo kishte autizëm në nëntor.

Familja: Tre femijet e Christine, binjaket Penelope dhe Leo, tete, dhe Felicity pesevjecare, te gjithe jane diagnostikuar me autizem dhe Christine zbuloi se ajo kishte autizem ne nentor.

ÇFARË ËSHTË ADHD?

Çrregullimi i Hiperaktivitetit me Deficit te Vemendjes (ADHD) eshte nje gjendje e sjelljes e percaktuar nga mosvemendja, hiperaktiviteti dhe impulsiviteti.

Ajo prek rreth pese per qind te femijeve ne SHBA. Rreth 3.6 perqind e djemve dhe 0.85 perqind e vajzave vuajne ne MB.

Simptomat zakonisht shfaqen ne nje moshe te hershme dhe behen me te dukshme ndersa femija rritet. Keto gjithashtu mund te perfshijne:

  • Ngacmim i vazhdueshem
  • Perqendrimi i dobet
  • Levizjet e teperta ose te folurit
  • Duke vepruar pa menduar
  • Pak ose aspak ndjenje rreziku
  • Gabimet e pakujdesshme
  • Harresa
  • Veshtiresi ne organizimin e detyrave
  • Pamundesia per te degjuar ose kryer udhezimet

Shumica e rasteve diagnostikohen nga mosha gjashte deri ne 12 vjec. Te rriturit gjithashtu mund te vuajne, por ka me pak kerkime per kete.

Shkaku i sakte i ADHD eshte i paqarte, por mendohet se perfshin mutacione gjenetike qe ndikojne ne funksionin dhe strukturen e trurit te nje personi.

Foshnjat e parakohshme dhe ato me epilepsi ose demtim te trurit jane me te rrezikuar.

ADHD eshte gjithashtu i lidhur me ankthin, depresionin, pagjumesine, Tourette dhe epilepsine.

Nuk ka sherim.

Zakonisht rekomandohet nje kombinim i medikamenteve dhe terapise per te lehtesuar simptomat dhe per te bere me te lehte jeten e perditshme.

Burimi: Zgjedhjet e NHS

Reklamim

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button